Het proces van composietdakinstallatie begint met het gereedmaken van het oude dak voor installatie, of in de meeste gevallen met composietdakbedekking; het verwijderen van het oude dak. Hoewel sommige dakspanen op een bestaand shingledak kunnen worden geïnstalleerd, kan dit slechts een eenmalig proces zijn. De oude dakspanen en onderlaag zijn verwijderd en het dak is onderzocht om er zeker van te zijn dat het in goede staat is voor de nieuwe dakinstallatie. Afhankelijk van de grootte van het dak kan deze stap tot 2 uur duren.
Nadat de oude dakspanen zijn verwijderd, wordt een nieuwe onderlaag geïnstalleerd, een waterdicht membraan dat helpt om het dak tegen vocht te beschermen. Vervolgens is het tijd om de composietshingles aan te leggen en te installeren. De nieuwe dakspanen worden neerwaarts geïnstalleerd, waarbij elke dakspanen in de daarvoor liggende dakspanen worden genageld. Om het dak een afgewerkt uiterlijk te geven, zijn nokkappen en randen aangebracht.
Als de dakspanen eenmaal op hun plaats zitten, is er de mogelijkheid om een dakafdichtmiddel aan te brengen. Een dakafdichtmiddel is een uitstekende optie om toekomstige lekkages en problemen onderweg te voorkomen. Composietdakbedekkingsmaterialen met een brandklasse A kunnen de kosten verhogen, terwijl materialen met een lagere klasse C-classificatie vaak goedkoper zijn. Sommige composietdakmaterialen worden aangeboden in klasse A of C, terwijl andere in beide, maar niet in beide, maar niet in beide verkrijgbaar zijn.
Vaak worden composietdakspanen en asfaltshingles verward met hetzelfde, maar ze zijn eigenlijk anders. U moet elk jaar een dakinspectie laten uitvoeren om te zien in welke staat uw dak zich bevindt en om u te vertellen of het aan vervanging toe is. Meestal moet een composietdak na 20-30 jaar worden vervangen. De nadelen van metalen dakbedekkingen zijn onder meer moeilijkere installatie en reparatie, ze zijn duurder en u hebt een goede isolatie nodig om lawaai op het dak te voorkomen.
In vergelijking met metalen dakbedekkingen is composietdakbedekking duurder en als ze van lage kwaliteit zijn, kan het bevriezen, weken of kromtrekken, maar het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en het is brandwerend, eenvoudig te installeren en zeer duurzaam. Normaal gesproken wordt er een garantie van 30-50 jaar gegeven. Dakpannen zijn zwaar en vereisen dat het dakdek en de structurele steunen zo zijn ontworpen dat ze het gewicht van de pannen dragen. Composietdakbedekkingsmaterialen hebben een grote aantrekkingskracht op de stoeprand en zijn vergelijkbaar met het soort stijlen dat ze nabootsen, waaronder leisteentegels, keramische tegels en houten shakes.
Zonnedakpannen, of zonnedakpannen, zijn gemaakt van dunne fotovoltaïsche (PV) platen die ofwel de bestaande dakspanen op een dak bedekken of vervangen. Gebruik voor een nauwkeuriger beeld een dakcalculator die rekening kan houden met al deze randfactoren of raadpleeg een dakdekker. Omdat dakwerken ingewikkeld en gevaarlijk zijn, is het bijna altijd zinvol om dit over te laten aan een professioneel dakdekkersbedrijf bij jou in de buurt. Composiettegels zijn minder gevoelig voor breuk dan traditionele tegels van klei of beton, maar ze vereisen nog steeds een professionele dakdekker voor de installatie, al was het maar om de eventuele dakgarantie op het materiaal te behouden.
Dakshingles van composiet kunnen in kwaliteit variëren, waarbij duurzamere dakspanen of tegels aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Vanwege het lagere gewicht is er geen speciale techniek nodig om het dakdek of de dakconstructie te ondersteunen. Elke kleur of mix is mogelijk met composietdakmaterialen dankzij hun ontworpen proces en ze gaan tot 50 jaar mee. Afhankelijk van de dakfabrikant kunt u kiezen uit meer dan 20 verschillende composietdakkleuren.
Composiet dakbedekking is een mengsel van een aantal materialen, waaronder plastic, hout, asfalt en laminaat, om er maar een paar te noemen. Veel van de composietdakbedekkingsmaterialen zijn brandwerend klasse A; de hoogste brandwerendheidsclassificatie. Composietmaterialen die voor daken worden gebruikt, zijn onder meer gerecycled plastic, hout, laminaatmaterialen, hennep, glasvezel en zelfs leisteen.